Besök av prinsparet, världsledande forskare inom NPF-området, ett axplock ur Attentions egna projekt, personliga berättelser och flertalet andra spännande föreläsare. Detta i kombination med en engagerad publik, härliga möten, aha-upplevelser, gråt och skratt om vartannat gjorde årets NPF-forum fulländat.

”Tjoff!” sa det, så var NPF-forum plötsligt slut. Tiden gick fort och vi kastades mellan intressanta programpunkter, så vi hann aldrig tappa energi. Första konferensdagen fick den bästa tänkbara inledningen när prinsparet gjorde entré i publiken. I pauserna passade representanter från Attentions förbundsstyrelse på att prata med prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Även projektledaren Susanne Berneklint fick möjlighet att prata med prinsparet om problematisk skolfrånvaro. De visade stort engagemang för våra frågor och berättade att de även inom kort planerat in ett besök med en av våra lokalföreningar.

Vi frågade några av några av deltagarna om deras upplevelser av forumet:

Tina Wiman, författare, föreläsare och aktiv i Attention Dalarna

– Åh, jag går runt här och är så Attentionstolt! ”Kolla här vad vi gör och vad vi har gjort!” liksom. Det har varit en så rolig blandning de här dagarna. Mellan skratt och allvar, forskning och ena erfarenheter. Men samtidigt så skär det ju i hjärtat när man vet att de här berättelserna från scenen inte handlar om en person som har det på det här sättet utan att det gäller så många. 

– Jag som är en nörd tar särskilt med mig det Sven Bölte presenterade igår angående ICF. Jag tror att ICF kommer ändra hur vi ser på diagnoser. Det kommer helt enkelt bli systemändrande.

Danijel Lukic, rådgivare på SPSM

– Jag tycker att det har varit suveräna dagar. Bra perspektiv och viktigt i min profession att få med till exempel vårdnadshavares perspektiv som igår när det var föreläsning om skolfrånvaro. Jag tycker att det är viktigt att få med flera nyanser och sätt att presentera ämnet på.

– Sedan blev jag väldigt tagen av moderatorerna Frida och Tilde Boisens mamma/dotter-historia som också berörde föräldraskap och NPF. 

Helene Stenbro, utbildare/föreläsare på Autistiskt perspektiv

– Inte jätteautistvänligt kanske. Jobbiga lokaler med hög ljudnivå. Sedan hade jag gärna fått mer information om hur man tog sig hit. Annars har föreläsningar varit bra, särskilt Lotta Borg Skoglunds. Nu står det lite still i min hjärna och jag minns inte riktigt vad som varit och när. Men överlag har föreläsarna varit bra, tycker jag. 

Jill Faulkner, författare, föreläsare och attitydambassadör på Riksförbundet Hjärnkoll

– Sven Böltes föreläsning om ICF Core sets var jättebra. Intressant, informativt och bra förklarat. Det har varit flera spännande föreläsningar men jag hade gärna sett mer autistrepresentation på scenen.

Psst…UR-samtiden har varit på plats och filmat NPF-forum, så håll utkik i våra kanaler inom några veckor så hittar ni filmen där.