Leonardo Möller Flores var hemma nästan hela högstadiet och saknade grundskolebetyg. Nu, bara några år senare, ska han tävla i klättring, mediterar dagligen och har siktet inställt på att bli hälsocoach. Vad var det egentligen som hände?

Det är slaskigt men vackert vid Lillsveds folkhögskola längst ut på Värmdö i Stockholms skärgård. Det är en lantlig idyll med långa bryggor, gamla stenhus och stora vidder. Idag är marken täckt med glansis och smältvatten men Leonardo Möller Flores travar på i backen ner mot viken. Han vinkar till en skolkompis som kommer springande mot oss iklädd shorts, målinriktat kliver kompisen ner i det iskalla vattnet och lika lugnt går han upp mot skolbygganden igen.

– Han är hardcore, jag vinterbadar bara ibland. Men det är otroligt för både kroppen och sinnet, säger han.

Livet förändrades på folkhögskolan

Leonardo flyttade till Lillsved 2020, med målet att ta igen sin gymnasiekompetens på folkhögskolan. Det har han snart gjort och i maj tar han “studenten” och flyttar hem till Malmö igen. Flera erfarenheter rikare och med nya möjligheter att kunna göra det han vill.
   I högstadiet såg läget annorlunda ut. I nian var Leonardos skoltillvaro så tuff att han slutligen var hemma fyra av veckans fem dagar. Leonardo, som har adhd, hade varit mobbad ända sedan första klass och relationen med lärarna var oftast dålig. Leonardo ägnade istället dagarna hemma åt att sitta vid datorn.

– Jag vände på dygnet, åt knappt någonting, hade ingen livsgnista och ingen ork. Men jag trodde att jag mådde bra, att jag kunde fly in i datorspelandet.

Leonardo Möller Flores

De snabba belöningar som spelandet gav övertrumfade alla andra tänkbara dopaminkickar. Vid nians utgång hade Leonardo inga slutbetyg att söka in till gymnasiet med.

Började träna

Vid 17 års ålder, när jämnåriga kompisar hade kommit en bit in på gymnasiet, började Leonardo få peppande sms, kompisarna ville att han skulle komma ut, och framför allt att han skulle följa med och träna. De hörde av sig igen och igen, men Leonardo ville inte. Efter att ha blivit serverad ett kost- och träningsupplägg började han ändå fundera, vad hade han att förlora på att testa?

– Till slut gjorde jag det bara, och efter det första gympasset gjorde jag ett aktivt val att fortsätta.

Med hjälp av kompisarna upprättade Leonardo ett träningsschema och en matrutin. Han fotade sig varje dag för att kunna se förändringen och göda motivationen. På en månad gick han upp fem kilo i muskler och benstomme.

– Där klickade något, jag fattade att jag kunde göra saker för att komma dit jag ville och att jag kunde göra det med rätt små steg.

Leonardo bytte till och med namn på grund av det träningen gjorde med honom, från Jakob. Det var ett symboliskt val, menar han.

– Jag hade förändrats så mycket, både fysiskt och existentiellt. Identitetsförändringen gav mig kraft och min nya livsstil gav mig självrespekt, självtillit, självförtroende och självinsikt.

Leonardo Möller Flores

Allt det där ville Leonardo manifesta med namnbytet.

– Plus att jag aldrig hade gillat Jakob, säger han med ett skratt.

Belöningen kom efteråt

Men det fanns såklart också dagar då han inte orkade träna och struntade i det. Ibland gjorde han det ändå trots att lusten tröt, eller så tog han en promenad. Poängen var att han tvingade sig själv att göra något, för att han hade lärt sig att vinningen kom efteråt.

– Att märka att man har disciplin skapar också motivation, man blir motiverad av sina egna handlingar. Det är ett jättebra kretslopp egentligen.

I samma veva som Leonardo hade kommit igång med träningen började han på ett gymnasium för att komplettera sina grundskolebetyg, en skola där upplägg, studieplan och schema helt utgår ifrån elevens behov. På grund av träningen gick också skolan bättre än tidigare.

Klarade av att möta motgångar

Så fann Leonardo Lillsveds folkhögskola, och det som drog var främst deras ettåriga hälsocoachutbildning. Men man behövde gymnasiekompetens, varpå Leonardo bestämde sig för att passa på att läsa in sin gymnasiekompetens i två år med siktet inställt på att läsa till hälsocoach som ett avslutande tredje år.

I slutet av hans andra läsår på Lillsved, några dagar innan avslutningen, kom smällen. Leonardo fick beskedet att han inte skulle kunna söka hälsocoachutbildningen, då han fortfarande saknade de betyg som behövdes.

– Jag hade väldigt svårt att acceptera att det inte skulle bli som jag hade tänkt mig. Men efter en tid kände jag att jag inte ville bli kontrollerad av händelserna utan att jag skulle försöka kontrollera hur jag reagerade på dem. Att jag måste vara lite stoisk.

Nu i efterhand tror Leonardo att han har lärt sig mer om sig själv än vad han hade gjort om han hade gått utbildningen, som planerat.

– Jag klarade av att vända något dåligt till något bättre. Det tar jag med mig.

Klättring och meditation

I mars ska Leonardo tävla i Sverigekuppen i klättring, i bouldering närmare bestämt, efter att ha klättrat i ett år. Inför tävlingen försöker han röra på sig så mycket han kan, vilket innebär löpning, styrketräning, vardagsmotion och klätterträning i mängder.

– Jag känner ett sånt ljus i själen när jag klättrar. Jag älskar det, klättring är intressant på så många sätt; det är problemlösning, koordination, fysik och meditation.

Vid sidan av träningen är meditation även en stor del av Leonardos liv. När han var nybörjare, för drygt tre år sedan, var lotusställningen obekväm och han fick ont i anklarna. Och inte minst koncentrationen utmanades.

– Jag kunde inte fokusera på min andning, jag var så van vid all stimulans från omgivningen. Men ju mer jag mediterade, desto lättare blev det.

 Leonardo tycker att meditation och fysisk aktivitet går hand i hand.

– Meditation för mig är träning. För båda gäller att man är närvarande i sin kropp och i nuet. Meditationen består ofta av andningsövningar eller att Leonardo visualiserar någonting. Och den har flera syften. Han kan meditera för att han vill bli pigg eller för att han vill bli trött, bli lugn eller få energi, eller bara känna sig fri.

– Jag vet att alla behöver meditera. Du kommer att vara med dig själv hela livet, du måste lära känna dig själv, din kropp och ditt sinne.

I höst, tillbaka i Malmö, vill han studera till personlig tränare på distans, på Lillsveda folkhögskola. Vid sidan av det vill han läsa motivations- och emotionspsykologi på universitetet och bygga upp sin nya Youtube-kanal som fokuserar på personlig utveckling. Och träna kommer han göra jämt.

Text & Foto: Johanna Aggestam